FAQ – Često postavljana pitanja

Koliko košta vaša usluga?

Honorar naše agencije zavisi od vrste i obima usluge koju vam obezbeđujemo. Nekada kandidati već imaju spremnu i overenu dokumentaciju u tom slučaju su troskovi zapošljavanja umanjeni, odnosno mi svoj honorar namirujemo od partnerskih agencija ukoliko je tako međusobno dogovoreno. Takođe, postoje i situacije kada nemački poslodavci unapred finansiraju prevoz i smeštaj potencijalnih zdravstvenih radnika, pa i u tom delu usluga za vas može biti pro-bono.

Dakle, naš honorar zavisi od od trenutne situacije na tržištu odnosno ponude i tražnje za radnicima medicinske struke u Nemačkoj, povoljnosti koje poslodavci trenutno nude, kao i dometa ugovorene poslovne saradnje sa drugim partnerskim agencijama. 

Da li organizujete individualni ili grupni smeštaj?

U ovom delu naše usluge, trudimo se da ispunimo sve zahteve naših kandidata. Nekada je individualni smeštaj jedan od osnovnih zahteva kandidata koje treba ispoštovati. Međutim, njegovo ispunjenje često zavisi od drugih okolnosti, kao što su situacija sa zakupom nekretnina u mestu zaposlenja odnosno visina zakupnine i nedovoljno smeštajnih kapaciteta kojima grad domaćin trenutno raspolaže. Ponekad je individualni smeštaj potrebno dodatno platiti a ponekad i ne. Dakle, sve zavisi od toga u kom nemačkom gradu je organizovan smeštaj i njegovih stambenih kapaciteta.

Kada je u pitanju grupni smeštaj, obično je organizovan tako, da smeštaj delite sa svojim sunarodnicima odnosno ljudima sa kojima zajedno putujete, pa čak i radite, što dodatno olakšava period tranzicije i prilagođavanja. Grupni smeštaj ima svoje prednosti koje se ogledaju u razmeni iskustva i međusobnoj podršci prilikom prilagođavanja u novo društvo.

Da li je probni rad obavezan u Nemačkoj?

Da. Ovaj period je jako bitan za svakog kandidata jer od njega zavisi zaključenje ugovora o radu na duži period. Probni rad uglavnom obuhvata poslove u patronaži, gerijatriji, intenzivnoj nezi ali može obuhvatati i sve druge poslove ukoliko tako odredi poslodavac.

Na koliko godina se može zasnovati radni odnos u Nemačkoj?

Prema važećim nemačkim zakonima i propisima, radni odnos na poslovima medicinske struke u Nemačkoj može se zasnovati na jednu ili više godina sa mogućnošću produženja.

Da li je moguće stalno zaposlenje u Nemačkoj?

Moguće je zasnovati stalni radni odnos u Nemačkoj, ali za takav angažman potrebno je ispuniti niz drugih uslova. U svakom slučaju, da bi došli do stalnog zaposlenja, morate prvo ispoštovati probni rad, zatim zaključiti ugovor o radu na određen period, pa tek onda ukoliko se steknu posebni uslovi može doći do zaključenje ugovora o stalnom radnom odnosu ukoliko poslodavac odnosno zakonodavac nije propisao drugačije.

 

Mogu li da promenim posao ako mi se ne sviđa?

U praksi još nismo imali slučajeva da neki od kandidata nije zadovoljan obezbeđenim radnim mestom. No, ne postoji prepreka da se posao promeni ukoliko se ukaže prilika za nekim povoljnijim zaposlenjem. Sve što treba je da nas kontaktirate a mi ćemo se potruditi da vam obezbedimo novu radnu dozvolu.

Da li moram da napustim Nemačku ako izgubim posao?

Ne. Ukoliko se desi da ostanete bez posla u Nemačkoj, ne morate se vratiti u zemlju porekla. U tom slučaju dolazi do promene vaše boravišne dozvole iz radne u probnu dozvolu. Za to vreme možete pronaći i drugi posao a mi ćemo vam u tome pomoći.

 

Kolika je plata za medicinske radnike u Nemačkoj?

Visina plate zavisi od vrste posla, zatim od toga da li radite u privatnoj ili državnoj zdravstvenoj ustanovi, da li ste na probnom radu ili ste već zaključili ugovor na određeno ili neodređeno vreme. U svakom slučaju, visina primanja u okviru medicinske struke obezbeđuje kvalitetan životni standard za vas i vašu porodicu.

Mogu li da radim i da se školujem u Nemačkoj?

Da. Nemačka vlada podržava sve oblike dodatnog školovanja u okviru medicinske struke, odnosno različite dokvalifikacije, specijalizacije i stručne obuke za napredovanje u poslu i karijeri. U tom smislu možete sebi obezbediti stipendije i dodatne pogodnosti.

GermanSpainSerbia