Imate diplomu medicinskog tehničara, medicinske sestre ili negovatelja, a ne uspevate da pronađete zaposlenje u svojoj zemlji? Ili su vam uslovi rada neodovarajući, standardi niski a o daljem usavršavanju i napredovanju u karijeri možete samo da maštate? Nažalost niste jedini. Slična situacija je u većini zemalja Južne Amerike i Jugoistočne Evrope

Ipak, imamo za vas odlične vesti. Nemačka je evropska zemlja sa velikim deficitom u medicinskom osoblju i iz tog razloga širom je otvorila vrata kvalifikovanim zdravstvenim radnicima širom sveta. Adekvatne kvalifikacije, solidno znanje nemačkog jezika, dokumentacija overena od strane sudskog tumača i volja da promenite svoj život na bolje sve su što vam je potrebno da svoju karijeru započnete ili nastavite na nekoj od odlično opremljenih nemačkih klinika.

U tome vam od velike koristi može biti agencija za posredovanje u zapošljavanju medicinskih radnika iz zemalja Južne Amerike i Jugoistočne Evrope u Nemačkoj. Profesionalizam, iskustvo i odlična saradnja sa nemačkim zdravstvenim centrima uz prijateljski pristup svakom klijentu, može vam pomoći da brzo, lako i sa što manje komplikacija poboljšate svoj život.

Kako bismo vam olakšali, dajemo vam odgovore na neka od najčešćih pitanja i nedoumica koje imaju medicinski radnici zainteresovani za zaposlenje u Nemačkoj.

Šta je neophodno da imate od dokumentacije?

Potrebno je da imate dobro napisan CV (Lebenslauf) po nemačkim standardima, a slika mora biti u boji, kao za pasoš. Sve originalne diplome srednje škole ili fakulteta potrebno je skenirati. Originalne diplome moraju biti prevedene na nemački i overene od strane sudskog tumača.

Ukoliko imate radno iskustvo, dokazujete ga potvrdom poslodavca gde će jasno biti navedena pozicija na kojoj radite i vreme koje ste tu proveli. Takođe, sve mora biti prevedeno na nemački uz pečat sudskog tumača.

I na kraju, potrebno je da priložite sertifikat o nivou znanja nemačkog jezika. Ukoliko prođete intervju, poslodavac će možda zahtevati da dopunite dokumentaciju.

Agencija za zapošljavanje medicinskih radnika iz Južne Amerike i Jugoistočne Evrope u Nemačkoj pružiće vam sve detaljne informacije i instrukcije kako biste dokumentaciju dostavili u ispravnim i validnim formatima.

Da li je obavezno znanje nemačkog jezika?

Pružanje zdravstvene nege spada u veoma odgovorne poslove, pa poznavanje nemačkog jezika i medicinske terminologije mora biti na solidnom nivou. Ukoliko ne govorite nemački, možemo vam pomoći organizovanjem ubrzanog specijalizovanog kursa u vašoj zemlji. Za nostrifikovanje diplome (anerkennung) potrebno je imati minimum B2 nivo nemačkog jezika za medicinske sestre, tehničare i negovatelje.

Posle koliko vremena možete očekivati ponude za posao na nemačkim klinikama?

Iako imamo odličnu saradnju sa brojnim nemačkim klinikama i zdravstvenim ustanovama, ponekad ne možemo uticati na sve aspekte oko zapošljavanja, pa se nekada se zbog njihove neažurnosti ceo proces može odužiti na maksimalno 2-3 meseca. U proseku prema dosadašnjem iskustvu, prve ponude za posao možete očekivati u roku od mesec dana. Naša agencija će vam ih istog trenutka proslediti.

Probni rad uglavnom traje 6 meseca. Prvi dan probnog rada je obično intervju sa poslodavcem gde će se lično uveriti i u nivo znanja nemačkog jezika. Ako prođete intervju, ostale dane provodite u obilasku ustanove i pokazivanju svog stručnog znanja u praksi. Na kraju probnog rada, ako ste zadovoljili poslodavca svojim znanjem jezika kao i svojim stručnim veštinama, potpisujete ugovor o radu sa tom klinikom. Prvi ugovor se potpisuje na 36 meseci i za to vreme treba da se dobije annerkenung (nostrifikacija diplome) i B2 nivo nemačkog jezika.

Nakon tri godina, prekida se ovaj ugovor na 36 meseci i potpisuje novi ugovor o radu na neodređeno vreme.

Gde ćete stanovati kada potpišete ugovor sa poslodavcem?

Dosadašnja praksa većine klinika u Nemačkoj jeste da svom osoblju obezbedi smeštaj u bolničkim zgradama koje ćete sami plaćati. Cene takvog smeštaja nisu visoke, a zavisno od potreba možete birati između nekoliko vrsta smeštaja različitog kapaciteta. Najčešće će vam ponuditi sobu od oko 15 kvadrata sa zajedničkim kupatilom, zasebnu garsonjeru ili dvosoban stan od oko 50 kvadrata. Cena koju plaćate uključuje sve ostale troškove (infostan, struja, voda…), osim fiksnog telefona.

Koliki su troškovi života u Nemačkoj za jedan mesec?

Nemački standard je prilično visok, pa su i troškovi života viši u odnosu na većinu zemalja. Naravno, postoje razlike u zavisnosti od mesta u kojem živite. Životni troškovi u većim gradovima su viši. Osnovne životne namirnice su uglavnom dostupne svima.

GermanSpainSerbia